غارهای گنزق

ساخت وبلاگ

مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اردبیل:

غارهای  گنزق جزء بزرگترین غارهای دستکند کشور است

غارهای گنزق جزء بزرگترین غارهای دستکند کشور است

مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اردبیل گفت: غارهای دستکند روستای تاریخی  گنزق سرعین جزء بزرگترین و منحصر به فرد ترین غارهای دستکند در سطح کشور است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از سبلان‌ما، نادر فلاحی صبح امروز در جریان بازدید از پیاده راه دسترسی به سایت تاریخی گنزق، اظهار داشت: با اتمام پیاده راه و تبدیل این مجموعه به سایت موزه پازل گردشگری سرعین تکمیل خواهد شد.

وی افزود: غارهای دستکند روستای تاریخی  گنزق شهرستان سرعین جزء بزرگترین و منحصر به فرد ترین غارهای دستکند در سطح کشور است که در سه فصل میدانی مورد مطالعه قرار گرفته است.

مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اردبیل گفت: در صورت تامین اعتبار سال آینده ایجاد سایت موزه در محل غارهای دستکند روستای تاریخی گنزق در دستور کار قرار خواهد گرفت.

فلاحی تصریح کرد: شهرستان سرعین جاذبه های طبیعی بسیاری از جمله آبگرم معدنی، پیست اسکی آلوارس و تنگه ورگه سران و... دارد که معرفی یک سایت موزه جدید در بخش تاریخی در روستای گنزق می تواند جاذبه های گردشگری این شهرستان را تکمیل کند.

در روستای گنزق شهر توریستی سرعین اردبیل غارهای تاریخی وجود دارد در این محوطه قدیمی قبرستان ها، تپه و دخمه های صخره ایی پیوسته بهم که از شواهد سطحی الارضی محوطه نشانگر استقرار قبل از اسلام مباشند. در دوره های اسلامی روی محوطه خان ها چینه و خشتی بنا میکرده و داخل آن زندگی میکردند. این خشتی متاسفانه در زلززله سال 1375 تخریب شدند و در نتیجه محوطه آن بصورت متروک در آمد. روستای گنزف باوجود چنین آثار تاریخی و با تلاش تارخ شناسان بعنوان یک آثار ملی به ثبت رسیده است.
همچنین با مطلعات تاریخی انجام روی محوطع و آثا بجامانده از گنزق سرعین قدمت دیرینه ایی از روستا تعیین شده است که بیشتر نشانه هایش در دل همان غارها و مناطق روستا نهفته شده است.

در کل بافت و ساخت روستای گنزف بصورت متراکمی و در نزدیکی دره ایی زیبا از سبلان قرار گرفته است بررسی انجام شده بافت روستا بصورت یک طرح منظهمو شطرنجی تعین شده است. مخصوصا خانه های تاریخی و صخره ایی که با ابعاد گوناگون زیبایی مهمترین مشخصه های روستا هستند. در تمام این خانه ه طاقچه هایی با اق طاووسی و کنده کاری شده به چشم میخورد که نزیکنرین نمونهیافت و ساخت و ساز آنرا میتوان درروستا میمند گرمان پیدا کرد.

با حفظ و نگهداری بافت های قدیمی و ساخت خانه هایی جدید با ساختار جدید شهری میتوان دو معماری سنتی و جید را یکجا و کار هم در گنزق مشاهذه کرد.جنس این خانه‌ها از سنگ‌های رسوبی و ماسه فشرده است

ناگفته‌های کاوش معماری دست‌کند و غارهای زیرزمینی «گنزق» در سرعین

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اردبیل، محوطه باستانی «کوهنه گنزق» در سه کیلومتری شرق سرعین و یک کیلومتری شرق روستای جدید گنزق در محیطی با اقلیمی کوهستانی و میان کوهی واقع شده است.

معماری این روستا متشکل از سه بافت ساختارهای سطح الارضی، قبرستان و فضاهای دستکند با معماری منحصر به فرد است که در قسمت جنوبی پای کوه موسوم به قالا (قلعه) قرار گرفته است. این محوطه در تاریخ 8/10/1390 با شماره 30691 در فهرست آثار ملی کشور ثبت گردید و در تاریخ 9/3/1388 با شماره 51571/ت 38706 ه با عنوان منطقه نمونه گردشگری با درجه استانی مورد تصویب هیات دولت قرار گرفت.

 

کریم لطفی افزود: به عنوان مثال در روستای تاریخی گنزق همزمان با کاوش‌های صورت گرفته، مشاور ذیصلاح نسبت به مطالعه و تعریف کاربری‌ها و تاسیسات گردشگری امکان‌پذیر که بتواند موجب توسعه گردشگری این منطقه شود، اقدام کرده است.

وی تصریح کرد: طرح اولیه مشاور در شورای فنی اداره کل مورد بررسی قرار گرفت و با توجه به نیازمندی‌های منطقه و با نظر کارشناسان برخی اصلاحات نیز درخواست شد.

لطفی معتقد است به زودی می‌توان گنزق را به عنوان یکی از جاذبه‌های فاخر تاریخی استان و کشور معرفی کرد و با تعریف کاربری و سرمایه‌گذاری بخش خصوصی مقصد جدیدی برای گردشگران فرهنگی و تاریخی تدارک دید.

سرعین از گردشگری تک قطبی خارج می‌شود

شکل گیری حیاتی اسرارآمیز در روستای گنزق که گویای اهمیت این منطقه برای تمدن‌های کهن است، امروز مورد توجه باستان‌شناسان قرار گرفته است.

فرماندار سرعین در خصوص اهمیت این اثر تاریخی گفت: در گذشته آثار تاریخی سرعین چندان شناخته نشده بود اما دو کاوش باستان شناسی در تپه آناهیتا و روستای گنزق موجب شده تا تاریخ کهن سرعین مورد توجه قرار گیرد.

روستای تاریخی گنزق...
ما را در سایت روستای تاریخی گنزق دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : ganzagha بازدید : 290 تاريخ : دوشنبه 19 اسفند 1398 ساعت: 15:24